Pure Goat Company tussen de geiten op het land

Waar komt onze geitenmelk flesvoeding voor je baby vandaan?

 

Wat is biologisch?

Pure Goat Company maakt biologische geitenmelk flesvoeding voor zuigelingen. Maar wanneer is een product nou eigenlijk biologisch? Het antwoord op deze vraag is verankerd in de Europese wet. Er zijn een aantal regels waar een product aan moet voldoen.

  1. Wij halen onze melk van biologische geitenboerderijen. Om biologisch te zijn moet de boerderij haar geiten meer ruimte geven om rond te dartelen, binnen en buiten. Het voer voor de geiten is ook biologisch verbouwd uiteraard.
  2. Alle grondstoffen die wij gebruiken zijn geproduceerd zonder pesticiden en herbiciden. En we blijven ver weg van genetisch gemodificeerde ingrediënten. Wat is dat ook alweer? Dat is een techniek die de genetische eigenschappen van planten, bacteriën of gisten kunstmatig verandert. Dat vinden wij niet oké: alleen biologisch. Daar gaan wij voor.
  3. Wij houden alles gescheiden van niet-biologische producten. Dat begint al bij het voer van de geiten, maar ook tijdens de verwerking van de geitenmelk, het transport en ten slotte het verpakken.
organic made follow-on formula

De geitenboerderijen waar Pure Goat Company mee werkt

De boeren van wie wij de geitenmelk afnemen zijn boeren met hart voor hun werk. Ze kiezen met overtuiging voor de biologische werkwijze, en hun boerderijen zijn over het algemeen kleinschaliger dan hun niet-biologische tegenhangers.

De geiten kunnen lekker naar buiten, of ze staan in een ruime stal met biologisch stro en daglicht. Dat moet ook wel, anders mag een boerderij zich niet meer biologisch noemen. De geitenmelk wordt ook nog streng gecontroleerd door de overheid en moet voldoen aan het Nederlandse “Kwaligeit” kwaliteitsprogramma met strenge eisen.

 

Wat gebeurt er in de fabriek?

Twee keer per dag worden de geiten gemolken. De geitenmelk wordt dan opgehaald door een vrachtwagen en naar een fabriek gebracht, die is goedgekeurd voor het maken van biologische producten. Zonder dat er nog iets wordt uitgehaald of toegevoegd, wordt de melk in een toren met vernevelaars gepompt. Dit heet een sproeidroger. Het is warm in de installatie, en langzaam wordt de lucht uit de toren getrokken. De combinatie van het vacuüm en de hoge temperatuur doet het water verdampen. Et voilà; wat overblijft is biologische volle geitenmelkpoeder.

 

Verdere productie tot Pure Goat Company geitenmelk flesvoeding

Geitenmelk is voedzaam, maar om aan de strenge eisen voor flesvoeding voor zuigelingen te voldoen hebben we nog een aantal extra ingrediënten nodig. Die heeft je kindje nodig om zich te ontwikkelen en te groeien. Wist je dat je kindje in het eerste jaar van zijn leven bijna verdubbelt in zijn/haar gewicht?!

Het geitenmelkpoeder dat uit de sproeidroger komt, is de basis. Hier worden de extra ingrediënten aan toegevoegd: biologische lactose, biologische raapzaadolie, biologische zonnebloemolie, biologische GOS vezels, omega-3 DHA uit algen, ijzer, calcium, en nog alle andere benodigde vitamines en mineralen.

Je baby groeit als kool en heeft hierdoor steeds andere voedingsbehoeften, dus de exacte samenstelling van de flesvoeding verschilt per leeftijdscategorie. Zo zijn de opvolgmelk 2 en 3 weer net even anders dan de volledige zuigelingenvoeding 1 voor het eerste half jaar. Zo voldoen we ook aan alle strenge eisen. Flesvoeding is namelijk toch een substituut voor “mensen”- moedermelk en er is geen ander dier dat precies dezelfde melk maakt.

 

Het verpakken van de Pure Goat Company flesvoeding

Na het mengen van alle ingrediënten worden de Pure Goat Company melkpoeders in blikken van 800 gram verpakt en goed afgesloten. Trouwens, de blikken zijn gemaakt van metaal en zodoende prima te recyclen. De plastic deksel kan bij het plastic afval en wordt apart verwerkt.

 

Hoe maak ik een fles?

En dan ben je dus “brandnew” ouder. Alles is spannend, teer en nieuw. Je nieuwe kindje is behoorlijk veeleisend. En ook om 03:00 ‘s nachts moet je je bed uit om een fles met exact de juiste hoeveelheid melkpoeder op de juiste temperatuur te maken. Welkom nieuwe ouder, in je nieuwe leven. Vanaf nu is niets meer hetzelfde!

Flesvoeding klaarmaken is geen ‘rocket science’, maar vereist wel een beetje kennis en de ervaring komt vanzelf. En vooruit, een beetje handigheid is ook fijn. We gaan van start...

 

Zo bereid je onze geitenmelk flesvoeding

DrinkflesjeJe begint met de hoeveelheid koud water die je nodig hebt voor 1 voeding. In het voedingsschema op de verpakking staat alvast een richtlijn. Je consultatiebureau of arts kan je precies vertellen hoeveel je kindje nodig heeft. In Nederland kan je gewoon kraanwater gebruiken, want het water is hier veilig en schoon genoeg. Als je in een ander land zit, check dan eerst of je het kraanwater kunt gebruiken.

We bevelen voor de zekerheid aan om het water te koken en het daarna af te laten koelen tot 37°C. Strijk het juiste aantal schepjes Pure Goat Company volledige zuigelingenvoeding of opvolgmelkpoeder met het bijgeleverde lepeltje netjes af. Het kan natuurlijk ook makkelijker met een elektrische flessenwarmer, of verwen jezelf met een “baby formula dispenser”! Heel handig voor als je nog niet helemaal wakker bent. Even een investering, maar wel super handig.

 

Niet te hard schudden met de fles

Als het water en het melkpoeder in de fles zitten, schud dan niet te hard: dan komt er teveel schuim op in je fles. Het zou ook niet hoeven, want we hebben onze geitenmelk flesvoeding zo gemaakt dat het melkpoeder makkelijk oplost: niet te kleine vlokken maar zeker ook niet te groot. Hierdoor heb je in mum van tijd de perfecte flesvoeding! Ook om 03:00 ‘s nachts.

Niet te veel en niet te weinig schepjes

Het is verleidelijk om je huilerige of hongerige kindje een extra schepje melkpoeder te geven, maar dat kan je beter niet doen. Hoewel ze een stuk steviger zijn dan ze eruit zien; hun buikjes zijn nog heel erg gevoelig. En wanneer de flesvoeding te geconcentreerd is, kunnen de nog niet zo goed ontwikkelde darmpjes de melk minder goed verwerken. Je kleine hummel krijgt dan krampjes, oprispingen of laat enorme, onflatteuze winden.

Maar bovenal heeft ‘ie daar last van en dan kan je die nachtrust wel helemaal vergeten. En je baby minder melkpoeder geven is ook weer niet goed, want als de melk niet voldoende geconcentreerd is bevat de fles te weinig voedingsstoffen. En we willen wel dat je kleine nachtbraker alle bouwstenen krijgt die hij of zij nodig heeft.

 

 

Check altijd de temperatuur van je flesvoeding

Check altijd, en dan ook echt altijd, de temperatuur. Zoals we al zeiden is de perfecte drinktemperatuur 37°C. Druppel voor je de ongeduldige hongerige kleine aap gaat voeden, een klein beetje melk op de binnenkant van je pols. Is het te warm? Hou de fles dan even onder de koude kraan. Ook dit is een kwestie van wennen, wellicht houdt jouw baby wel van lekkere lauwe melk die zelfs maar 25°C is. Maar niet te koud, want dat is ook weer niet goed.

 

Ga voor verse flesjes

Maak nooit voor de hele dag flesjes klaar. Echt, vers is bijna altijd beter en dat geldt helemaal voor flesvoeding. Het lijkt misschien handig, maar de kwaliteit is niet te garanderen als je de flesjes van te voren gaat klaarmaken en bewaren. Je kan wel bij elke drogist of babywinkel handige doseerdoosjes kopen waar je de juiste hoeveelheid poeder in kan doen. Handig voor een nachtvoeding of voor de oppas. Je kan er dan ook een stickertje op de fles plakken, tot waar je de fles moet vullen met warm water.

 

Waar moet je op letten bij het verwarmen en schoonmaken van het flesje?

En dan is de rust weer wedergekeerd. Baby slaapt en jij ook alweer bijna. Maar ho stop! Je moet de fles nog wel even goed uitsoppen. Om 3.30? Liefst wel.

Spoel de fles direct om en haal de speen uit de dop. Dit doe je met koud water. Later, of nu je toch wakker bent, sop je de fles en de speen goed uit met een speciale flessenborstel, verkrijgbaar bij de drogist en in de grotere supermarkt. Je kunt hiermee de bodem van de fles ook goed onder handen nemen. Zet de fles en speen als je hiermee klaar bent ondersteboven op een schone droge doek, of koop een speciaal flessen droogrekje.

 

De flessen kunnen op een hoge temperatuur (60°C +) in de vaatwasser. Draai met flessen een lang programma af. Daar heb je geen omkijken meer naar, zou je denken. Klopt. Maar spoel de fles na afloop toch nog even om en droog hem goed af. En kook de flessen regelmatig uit: in een pan met ruim kokend water, vijf minuten in de pan laten dobberen, en klaar!

Pure Goat Company

We hopen je hiermee een kijkje in de keuken van Pure Goat Company te hebben gegeven. Heb je nog vragen, stuur ons dan een mailtje. En we horen natuurlijk ook graag of je baby blij en gelukkig wordt van onze geitenmelk flesvoeding. Want dat is uiteindelijk het belangrijkste!