Oeganese vrouwen met geiten van Adopteer een Geit

Adopteer een Geit: hulp bij tienerzwangerschap in Oeganda

We eten minder vlees, kiezen voor duurzame producten, en lopen in eerlijke kleding. Samen dragen we steeds meer en grotere steentjes bij aan een duurzame, maar ook vriendelijkere wereld. Dat doen Hansje en Hendrika ook. Wie dat zijn? Dat zijn de Oegandese geiten die Pure Goat Company bij Adopteer een Geit geadopteerd heeft om tienermoeders in Oeganda te steunen. Hilbrand van der Kooi, bestuurslid van PEFO Nederland, vertelt: “Met een geit kan een tienermoeder in Oeganda in haar levensonderhoud voorzien, je ondersteunt dus niet iemand voor een moment, maar je draagt bij aan een hele toekomst.”

Oegandese sferen

Temidden van het Rwenzori-gebergte waar de sneeuw nooit smelt, en het grootste meer van Afrika - het Victoriameer - ligt Oeganda, door Winston Churchill gedoopt tot ‘Parel van Afrika’. Oeganda is rijk aan enorme meren en nationale parken, en er leven leeuwen, groepen gorilla’s, nijlpaarden en krokodillen. Aan deze lijst exotische dieren kunnen we ook ons lievelingsdier toevoegen: de geit. En zo bijzonder als het is om leeuwen te zien, zo waardevol is het hebben van een geit in Oeganda. Jij gaat misschien wel eens met je kleintje naar de geitenboerderij; geiten aaien, lachen om het gemekker en een geitenmelk-ijsje eten. In Oeganda zijn geiten geen vermaak maar functioneel en kan het hebben van een geit het begin zijn van een beter leven.
Oeganda zijn geiten geen vermaak

PEFO en Adopteer een Geit

Daar komt Adopteer een Geit om de hoek kijken, die ervoor zorgt dat tienermoeders een geit krijgen. Hoe die stichting met PEFO samenwerkt? Hilbrand legt uit: “Adopteer een Geit is onderdeel van PEFO Nederland (Phoebe Education Fund for aids Orphans and vulnerable children in Uganda) en deze stichting is weer gelieerd aan PEFO Uganda. De verschillende projecten die in Oeganda lopen hangen allemaal samen en vallen onder de vlag van PEFO Nederland." "Zo richt PEFO zich bijvoorbeeld op oma’s in Oeganda en helpt hen zelfstandig te worden, omdat er door aids een hele generatie is overleden en de oma’s nu voor de kleinkinderen zorgen. Adopteer een Geit richt zich op tienermoeders, en die worden dus opgevoed door hun oma. Maar dat kun je niet vergelijken met de opvoeding in individualistisch Nederland! In Oeganda leeft men in communities waarin de vrouwen voor elkaar zorgen.”

Women rule

De stichtingen helpen de de vrouwen om zelfstandig en zelfvoorzienend te worden. Waarom we de Oegandese mannen nog niet genoemd hebben? “Women lead the way in Oeganda. Het zijn de vrouwen en kinderen die werken, terwijl de mannen voor het huis zitten. Dit zie je ook terug in de stamcultuur, waarbij er een hoofdvrouw is die samen met de community besluiten neemt. Het is dan ook niet het bestuur van PEFO die de acties in Oeganda onderneemt, de communities pakken het zelf op”, licht Hilbrand toe. Dat is ook de verhouding met Adopteer een Geit: de stichting zamelt het geld in, en de oma’s in de community - die goed zicht hebben op welke meisjes het meest hulpbehoevend zijn - bepalen wie de geiten krijgen.
Adopteer een Geit

Zelfvoorzienend met een geit

Van €38,- in Nederland naar een tienermoeder die op haar eigen benen kan staan door een geit. Hoe gaat dat in zijn werk? Van het geld dat in Nederland gedoneerd wordt, worden in Oeganda op de markt geitjes gekocht. Die geitjes worden door de oma’s onder de jonge meisjes verdeeld. “De tienermeisjes kunnen de geitenmelk en de lammetjes die het geitje oplevert gebruiken voor hun levensonderhoud. Van de melk kan ze zichzelf en haar kleintje voeden, en als het geitje zwanger wordt kan ze met de geitjes en bokjes die geboren worden inkomsten genereren. Een stukje ondernemerschap!” En een van die baby-geitjes wordt uitgedeeld aan een andere tienermoeder die in de community leeft, waardoor het geitje blijft ‘rollen’.

Educatie

De geiten zijn geen doel, ze zijn een middel. Een middel om jonge vrouwen de kans te geven zelfstandig te worden, zich te ontwikkelen en te leren. Ze zijn ineens verantwoordelijk voor een geit en kunnen leren over de verzorging van het dier, maar ook over life skills, hygiëne en seksuele voorlichting. Want Adopteer een Geit levert meer dan alleen een geitje. “Er zit ook een koppeling met educatie. De tienermoeder krijgt niet alleen een geitje, maar we stellen ook educatieprogramma's ter beschikking, waar bijvoorbeeld wordt lesgegeven in lezen en schrijven.”
De geitenfarm van Adopteer een Geit

De geitenfarm van Adopteer een Geit

Adopteer een Geit blijft stappen zetten. Het nieuwste project: een geitenfarm. Hierdoor is de stichting straks minder afhankelijk van donateurs. “Als we de geitenfarm hebben hoeven we de geitjes niet meer op de markt te kopen, maar kunnen we ze zelf produceren. Het project kost zo’n 24.000 euro, wat een behoorlijk bedrag is. Wilde Ganzen is bereid de helft van het bedrag te doneren, waardoor we onderhand ongeveer 70% van het totaalbedrag binnen hebben. En stiekem zijn we al een beetje begonnen met het project. Je moet namelijk rekening houden met de seizoenen in Oeganda als je een geitenfarm start, want het is wel handig als er gras groeit en je alvast een watervoorziening hebt.” Wat jij van deze verandering gaat merken? Adopteer een Geit gaat ofwel meer geiten voor hetzelfde bedrag aanbieden, of ze kunnen de prijs iets laten zakken doordat ze zelf de geiten in beheer hebben.

Pure Goat Company is donateur

Pure Goat Company heeft twee tienermoeders van een geitje voorzien, maar we weten niet welke jonge mama’s nu een geit hebben. “Dat klopt, we hebben er lang over gediscussieerd, maar het idee van een koppeling tussen donateur en tienermoeder hebben we losgelaten. We willen graag dat mensen het programma steunen, maar als we een individuele connectie leggen wordt het lastig om dat contact te managen, en het creëert vaak verwachtingen bij de partij in Nederland. Dat wordt te complex.”
Pure Goat Company is donateur

Duurzaam verschil

Dat neemt niet weg dat het adopteren van een geit enorm veel verschil maakt: je zorgt ervoor dat een tienermoeder in haar levensonderhoud kan voorzien. “De vrouwen in Oeganda kunnen zichzelf ontwikkelen op het gebied van geiten fokken, landbouw en ondernemen. Als je een geit adopteert is het geen momentopname, er zit een groeiversneller in. Jouw adoptie-geit krijgt baby’s, die weer naar een andere tienermoeder gaan.” Hierdoor ondersteun je niet alleen die ene tienermoeder, maar potentieel veel meer, en dat geeft hoop en uitzicht. Kom maar op met die betere wereld!

Hansje en Hendrika

We zijn Pure Goat Company gestart omdat we een goed product op de markt wilden brengen. Goed in de zin van tonijn-vrij, omdat we vinden dat je van tonijn af moet blijven. Goed in de zin van biologisch, omdat we vinden dat geiten de ruimte moeten hebben en naar buiten moeten kunnen. En goed in de zin van palmolie-vrij, omdat er prima alternatieven zijn te vinden in Europa. Maar we dragen graag meer steentjes bij. En dat Hansje en Hendrika - onze Oegandese adoptie-geiten - tienermoeders helpen aan een betere toekomst, daarvan worden wij zo blij als een geit! https://www.youtube.com/watch?v=nxqluvQvT3c
Oegandese adoptie-geiten
*Pure Goat Company werkt niet samen met Adopteer een Geit en heeft geen reclame-afspraken gemaakt. Wij vinden het oprecht waanzinnig mooi waar deze stichting zich mee bezighoudt, en de manier waarop zij dit doen.