Buitenspelende geiten op de open boerderijdagen

Voorjaarsblog

Buitenspelende geiten op de open boerderijdagen

De warme zonnestralen hebben de lentekriebels aangewakkerd, we verruilen onze bank voor een plekje op het terras. Het leven is weer extra mooi, het voorjaar is begonnen!

Naast genieten van lange lichte dagen en koele drankjes, is het voorjaar ook de periode van de buitenevenementen en gezellige (gezins)uitstapjes. Een tip van Pure Goat Company voor een leuk uitje in het voorjaar: de open boerderijdagen. De boer laat tijdens deze dagen de kleintjes en hun papa’s en mama’s een kijkje nemen in het leven op een boerderij. Hier vertellen we zo meer over.

Een ander paradepaardje van het voorjaar: de bloemenvelden staan weer volop in bloei! Maar zijn die prachtige gele velden je ook opgevallen? Dat zijn koolzaad- of raapzaad-velden. Deze vrolijke planten zitten vol met gezonde vetten en voedingsstoffen. Ook daarover lees je straks meer.

En niet alleen mensen, ook dieren krijgen het in hun bol in het voorjaar!

 

Blije geit in de buitenlucht

Heb je ze gezien? De dansende koeien in de wei? In de winter staan koeien een paar maanden binnen, en nu de lente officieel is begonnen mogen ze van stal. Huppelend en dansend genieten ze van het gras onder hun hoeven. Ook geiten genieten van het buitenleven. Wist je dat biologische geiten - die voor onze geitenmelk zorgen - de hele zomer buiten lopen? Daar worden de geiten blij van, en wij dus ook! Want bij Pure Goat Company dragen wij dieren een warm hart toe. Om bij te dragen aan het welzijn van dieren, maken wij alleen gebruik van biologische geitenmelk.

Biologische blije geiten

Geiten zijn lief, ondeugend en nieuwsgierig, en houden van klimmen en springen. Buitenspelen dus! Van kou hebben ze geen last, daarvoor hebben ze een wintervacht. Regen daarentegen vinden ze net zo leuk als jij en ik, daarom staan ze dan graag onder een afdakje. Helaas, niet-biologische geiten worden vaak het hele jaar door binnen gehouden (meestal dan). Op de biologische geitenboerderijen, waar wij onze geitenmelk afnemen, kunnen de geiten ook gewoon naar buiten, en hebben ze binnen in de stal veel ruimte, daglicht, en een zacht bedje van biologische stro. Lees onze blog ‘Waar komt onze geitenmelk vandaan’ om hier meer over te weten te komen.

 

Wilde geit versus gedomesticeerde geit

Heb je wel eens een wilde geit gezien? Geiten in het wild kunnen bijzonder goed klimmen en springen. Ze klauteren tegen de meest steile rotswanden naar boven, waar roofdieren geen schijn van kans maken om ze achterna te jagen.


Ook de geiten op de boerderij klimmen graag. In het gekste geval klimt een geit zelfs een boom in. Niet dat dat altijd nodig is, Jan van Tilburg - een van de boeren die geitenmelk voor onze biologische flesvoeding levert - heeft het dak van zijn boerderij zo gemaakt, dat de geiten er naar hartelust op kunnen klimmen. Daarmee maak je een geit blij! En dat is waarom wij biologische babyvoeding produceren: wij zijn oprecht van mening dat dieren een mooi leven verdienen, en vinden daarom dat geiten buiten moeten kunnen klimmen.

 

Voorjaar op de boerderij: open boerderijdagen

Met de lente in je bol blije geiten, pasgeboren lammetjes en dansende koeien bekijken. Daar is het nu het seizoen voor! Tijdens de open boerderijdagen gooien boerenfamilies hun staldeuren open en heten je van harte welkom om een kijkje achter de schermen te nemen in het leven op een boerderij. Een heerlijk dagje buiten, voor jong en oud. Tijdens de open dag op de boerderij kun je van alles leren, zien en beleven. Wist jij bijvoorbeeld dat geiten nieuwsgierige dieren zijn die niet schuw zijn voor mensen? Daarom zijn geiten de dieren die op de kinderboerderij het eerste naar je toe komen. En wist je dat geiten vier magen hebben? Wil jij weten welke deelnemende boerderijen bij jou in de buurt zitten? Neem een kijkje in dit overzicht.

 

Open dag 30 mei

Donderdag 30 mei is het Hemelvaartsdag. Het is de een ideale dag om op pad te gaan met de kleine, en zelf ook even te genieten van een fijne dagbesteding. En wat ga je dan doen? Geiten kijken! Waarom? Omdat je van lekker en gezond eten houdt, voor jezelf en voor Bloemende kleine. Vers, biologisch, uit de streek. Biologische geitenmelk past in dat rijtje. En dan is het natuurlijk super leuk om te weten waar die geitenmelk voor de biologische babyvoeding, dat lekkere geitenijsje, en jouw geitenkaas vandaan komen! Dat laat de familie van melkgeitenhouderij Zuylenstein je graag zien.

 

Ruimte en natuur

Tijdens de open boerderijdag krijg je bij melkgeitenhouderij Zuylenstein een kijkje in het leven van een biologische blije geit. De ruime stallen waar de geiten verblijven, en de weide rondom de boerderij geven de geiten de ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Je ziet meteen waarom biologisch echt goed is, want zo zouden alle dieren toch moeten leven? Bij Pure Goat Company vinden we dat ontzettend belangrijk, daarom zit er biologische volle geitenmelk in onze babyvoeding. Wil jij die blije geiten wel eens van dichterbij bekijken? Melkgeitenhouderij Zuylenstein vindt het ontzettend leuk als je langskomt, en houdt je graag op de hoogte via het evenement op Facebook.

 

Blij mens in de buitenlucht

Niet alleen dieren hebben behoefte aan ruimte en natuur, voor mensen is dat zeker zo belangrijk. De buitenlucht versterkt onze (psychische) gezondheid. Door even offline te gaan - laat die telefoon lekker thuis - en de frisse buitenlucht op te snuiven, te wandelen, en van de omgeving en je kleine te genieten, kom je tot rust en laadt je weer helemaal op. Dus laat de drukte en dagelijkse beslommeringen even achter je, en zoek de natuur op!

Bij melkgeitenhouderij Zuylenstein hebben de geiten alle ruimte, en kun je zelf ook de natuur in duiken. Wandelen, fietsen, proeven. In de omgeving van de boerderij is voor ieder wat wils.

 

Raapzaadvelden in bloei

Niet alleen de boeren laten je meegenieten in het voorjaar, de bloeiende gele koolzaad- en raapzaadvelden bieden jou een prachtig voorjaarsplaatje. Koolzaad en raapzaad lijken veel op elkaar: de bekendste varianten zijn voorjaarsplanten, die meer te bieden hebben dan de frisse gele kleur. Zo bevat raapzaadolie veel onverzadigde vetten, omega-3 en omega-6 vetzuren, waardoor het een knetter-gezonde olie is. In de biologische voeding van Pure Goat Company zit biologische raapzaadolie verwerkt, zodat de kleintjes voldoende van deze bouwstenen en voedingsstoffen binnenkrijgen. Goede voeding, als gezonde basis voor de groei van baby’s.

Raapzaadolie voor een betere wereld

Pure Goat Company kiest voor raapzaadolie in combinatie met zonnebloemolie, omdat we het beste voor je kleintje willen, maar ook omdat wij ons betrokken voelen bij de zorg voor de aarde. Tropische oliën zoals kokos- en palmolie zijn veelgebruikte en betaalbare grondstoffen, maar het gebruik hiervan brengt vaak catastrofale gevolgen met zich mee. Dieren worden bedreigd met uitsterven, de aarde warmt sneller op, en mensen worden uit hun leefgebied verdreven. Hier wil Pure Goat Company niet aan bijdragen, en wij kiezen daarom voor biologische producten die het milieu en klimaat niet extra belasten. En babyvoeding zonder palmolie is ook nog eens beter voor je kindje. Wil je meer meer lezen over de gevolgen van de productie van palmolie, en wat wat je eraan kunt doen? WNF helpt je op weg met informatie over verantwoorde palmolie.

 

Lentekriebels

Dansende dieren, bloeiende bloemenvelden, en fluitende vogels. De dieren en de natuur ontwaken in het voorjaar, en ook bij mensen worden de nodige kriebels opgeroepen. Want wie is er nou immuun voor de zachte temperaturen en de geur van versgemaaid gras?

 

Lang licht

Het woord ‘lente’ is afgeleid van het woord ‘lengte’, want in de lente ‘lengen’ de dagen. De dagen worden langer. De lente wordt gezien als het frisse en vrolijke jaargetijde, vol nieuwigheid. Een van de dingen waar we allemaal blij van worden zijn de lange lichte dagen. Niet meer in het donker naar je werk fietsen en in het donker thuiskomen, maar wakker worden van het geluid van zingende vogels en de zonnestralen die de kier tussen je gordijnen hebben gevonden. Dat je je jas thuis kunt laten is het kersje op de voorjaarstaart.

 

Happy days

Dat mensen daadwerkelijk gelukkiger zijn in het voorjaar komt door de aanmaak van serotonine en dopamine; die stofjes geven je een opgewekt en gelukkig gevoel. Daarbij levert de zon weer vitamine D, wat voorkomt dat jij je vermoeid en zwak voelt. Ook voor de kleintjes is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, daarom is dit een van de ingrediënten in onze biologische babyvoeding. Verder dragen de lange lichte dagen in de lente eraan bij dat je pas later op de dag melatonine aanmaakt, en dus meer energie hebt. Leve de lente!

Voorjaarsmoeheid

Toch barst niet iedereen in het begin van het voorjaar van de energie: voorjaarsmoeheid is een bekend fenomeen. De winterse kou heeft de nodige energie van je lichaam geëist, en de donkere dagen hebben je voorraad vitamine D geplunderd. Wat kun je daaraan doen? Je lichaam en geest een handje helpen. Door de deur uit te gaan en gezond te eten.

In de benen

Iedere dag de frisse buitenlucht opsnuiven tijdens een wandeling of fietstocht van een half uur. Dat is geen straf, toch? Je bloed gaat beter stromen, je bent zonlicht aan het bijtanken, en voor je het weet fluit je mee met de vogels. En maak je lichaam weer blij met extra verse groenten en fruit! Daar zijn jong en oud bij gediend. Daarom raden wij aan om onze biologische babyvoeding niet vooraf klaar te zetten, maar altijd vers klaar te maken voor de kleine.

 

Liefde in de lente

Vlinders in je buik, slapeloze nachten, dagdromen over de ander. Hoe leg jij later aan je kleine uit wat verliefdheid is? Voor iedereen zal het anders zijn, maar dat je verliefd wordt in de lente is niet uniek. Hoe kan dat? In de lente hebben we meer energie, zijn we actiever, vallen we sneller af, en krijgen we een beter humeur. What’s not to love?! En, we ruimen onze kledingkast op en bonjouren de winterkleding weg naar de bovenste plank. Tijd voor korte broeken, jurkjes, en t-shirts. Oftewel, we dragen minder kleding in het voorjaar. Van die blote armen en benen krijgen we lentekriebels. Kom maar op met rokjesdag!

Dierenliefde in de lente

Niet voor alle dieren is de lente het seizoen van de liefde. Zoogdieren hebben er belang bij dat hun kroost in het meest gunstige seizoen geboren wordt, om hun overlevingskans te vergroten. Daarom genieten we in de zomer van de dartelende lammetjes in de wei. Wat dat betreft zijn vogels de vreemde eend in de bijt, want Nederlandse broedvogels flirten erop los in het voorjaar. Als de dagen langer worden zoeken ze hun territorium uit, waarbij ze letten op de veiligheid, broedgelegenheid, en of er voldoende voedsel is. Hun territorium bakenen ze af door te zingen, waar wij van mogen meegenieten! ‘s Ochtends horen we de mooiste liedjes voorbij komen, en tijdens de BBQ is het vrolijk achtergrondgeluid. Meestal zijn de mannetjes de versierders, en als na de vlieg- en zangkunstjes de vonk is overgeslagen, blijven de de stelletjes vaak bij elkaar. Yep, love is in the air.