afbouwen van de borstvoeding

La maman enquête: Blog 4 – Réduction de l'allaitement

“YES! Ik heb de 6 maanden gehaald”

Wat ben ik trots! Dit heb ik toch maar mooi gefikst. En man, man, man (of vrouw, vrouw vrouw), wat was dit een ingewikkeld proces. Nooit gedacht dat ik zó vastberaden zou zijn. En dat zit zo’n gestuntel zou worden…

Het was mijn streven om exact 6 maanden lang borstvoeding te geven. Dat doel heb ik stiekem wel een paar keer aangepast. Eerst was ik blij met die eerste week. Toen wilde ik 6 weken behalen. Daarna 3 maanden. En vanaf dat moment was iedere maand extra een cadeautje. Maar ik hoopte al die tijd op 6 maanden.

Ik dacht altijd dat borstvoeding iets natuurlijks was en gewoon vanzelf zou gaan. Helaas, dat is dus niet zo!

Die mijlpaal van een half jaar borstvoeding heb ik jammer genoeg niet alleen met moedermelk behaald. Ik heb dit gered door ernaast flesvoeding te geven, dat bleek voor ons de beste vorm. Daardoor kon ik die 6 maanden borstvoeding volhouden zonder er zelf aan onderdoor te gaan.

Zeker toen ik weer aan het werk ging en moest kolven was ik blij met deze combinatie. Want ook dat vond ik erg pittig. Ik deed dit met liefde voor haar, maar ik geloof niet dat ik van kolven mijn hobby ga maken…

Zoeken en stuntelen

In mijn vorige blog vertelde ik wat over het gevoelsmatig combineren van moedermelk en flesvoeding. In het begin was dit erg zoeken en stuntelen, maar we kregen steeds meer ritme en routine. Ook wisten we steeds beter hoeveel ze wilde drinken.

Wat ik kon geven aan moedermelk, dat gaf ik. En wat ze dan nog extra wilde aan flesvoeding, dat gaven we haar. Omdat het drinken zo moeizaam ging heb ik grotendeels de moedermelk afgekolfd en haar via de fles gegeven. Het voordeel daarvan was dat we ook wisten hoeveel moedermelk ze dronk.

Het afbouwen van de borstvoeding was nog wel een dingetje

Ik wist niet wat ik kon verwachten. Maar vanwege de lage productie vermoedde ik dat dit wel eens snel kon gaan. In het begin kolfde ik 1 keer per dag minder. Dat heb ik een week volgehouden. Daarna ging ik nog 1 keer per dag minder kolven.

Na een paar dagen had ik het idee dat ik vrij snel verder kon afbouwen. Ik kolfde alleen nog maar wanneer ik onprettige stuwing voelde. Een beetje opgezet vond ik niet zo erg, maar ik wilde een nieuwe borstontsteking voorkomen

Uiteindelijk heb ik in 2 weken tijd afgebouwd. Van vriendinnen begreep ik dat dit erg snel is. Ik had de mazzel dat ik er weinig hinder van ondervond. Nu mijn dochtertje 6 maanden oud is, zijn we gestart met de hapjes. Voorlopig leeft ze echter vooral van kunstvoeding – plus een uitgebalanceerd dieet van knuffels en kusjes!

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Stuur dan gewoon een mailtje naar Pure Goat. Zij geven jouw vraag met alle plezier door aan mij. En ik zal mijn best doen deze te beantwoorden!

Reactie Pure Goat Company:

Wij kunnen ons de feestvreugde van Monique voorstellen. Als het geven van borstvoeding niet vanzelf gaat, wachten de jonge moeder zware dagen (en vermoeiende nachten). Dan is het een hele opluchting als je moedermelk en flesvoeding kunt combineren.

Monique ging op zoek naar Biologische flesvoeding. Omdat zij met een scherp oog kijkt naar dierenwelzijn en milieu. Zo belandde zij uiteindelijk op de site van Pure Goat Company. En zij is lang niet de enige moeder die ons inmiddels weet te vinden!

Geef jij je kleintje ook liever Biologisch? En wil je een alternatief voor koemelk? Dan is het goed om te weten dat onze Biologische flesvoeding is gemaakt op basis van volle Nederlandse geitenmelk.

Team Pure Goat Company