Overstappen op Geitenmelk voor Baby's
Ben je aan het overwegen om over te stappen van koemelk naar geitenmelk voor je baby? Sinds 2014 is geitenmelk officieel goedgekeurd als basis voor babyvoeding volgens de Europese wetgeving. Voor veel ouders biedt dit een interessante variatie in de voedingsopties voor hun kleintjes. In deze blog duiken we in waarom overstappen op geitenmelk voor je baby een goed alternatief kan zijn. Verder geven we tips om de overstap soepel te laten verlopen.
Wetgeving en voedingswaarde
Opvolgmelk op basis van koemelk is al jaren de standaard in de supermarkt. Sinds 2014 is er een nieuwe speler op de markt: geitenmelk! Dit is fantastisch nieuws voor ouders die op zoek zijn naar een alternatief voor koemelkproducten. Natuurlijk zijn alle opvolgmelkproducten die je bij de drogist, supermarkt of online kunt kopen goed. Ze voldoen aan de strenge regelgeving voor opvolgmelk en bevatten de wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen
Overstappen op geitenmelk
Sommige ouders willen overstappen op geitenmelk omdat hun kinderen niet zo goed tegen koemelk kunnen. Andere ouders zoeken naar een alternatief en stappen bewust over op geitenmelk voor hun baby. Ongeacht of je flesvoeding op basis van koemelk of geitenmelk kiest, krijgt je kindje de benodigde voedingsstoffen zoals ijzer en calcium, essentieel voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen.
Wij bij Pure Goat gebruiken volle melk voor onze producten. We vullen ze aan met extra lactose, plantaardige oliën en GOS-vezels, allemaal biologisch natuurlijk. Als laatste voegen we nog de gebruikelijke extra voedingsstoffen toe, zoals DHA (vanuit algen), ijzer en andere vitaminen en mineralen.*
*zoals vastgesteld in de wetgeving voor opvolgmelk
Geitenmelk en koemelkeiwitallergie
Het is een misverstand dat geitenmelk een alternatief is voor kinderen met een vastgestelde koemelkeiwitallergie. Dat komt omdat het belangrijkste allergeen in koemelk caseïne is, een eiwit dat voor ongeveer 90 procent hetzelfde is als het caseïne-eiwit in geitenmelk. Daarom krijgen kinderen met een koemelkallergie vaak ook allergische reacties op geitenmelk.
Flesvoeding op basis van geitenmelk is in veel gevallen dus niet geschikt voor kinderen met een vastgestelde koemelkeiwitallergie. Let hier dus goed op als je overweegt om over te stappen naar geitenmelk voor je baby. Stem je bij twijfel altijd af met je verloskundige of kinderarts. Lees meer over het thema koemelkallergie in ons blog "Koemelkallergie - waarom dan geitenmelk"
Makkelijke overstap
Geitenmelk heeft een milde en romige smaak, wat het super aantrekkelijk maakt voor baby's. Dit zorgt ervoor dat de overstap van koemelk naar geitenmelk meestal zonder problemen verloopt. Uiteraard is elk kind anders en daarom geven we in de volgende alinea een paar tips.
Tips voor een soepele overstap op geitenmelk
Als je overweegt om over te stappen op geitenmelk voor je baby, zijn hier een paar handige tips om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen:
- Geleidelijke introductie:Begin met het mengen van een klein beetje geitenmelk met de huidige opvolgmelk. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid geitenmelk terwijl je de hoeveelheid van het andere product vermindert.
- Observeer de reactie:Let goed op hoe je baby reageert op de nieuwe melk. De meeste baby's maken de overstap zonder problemen, maar het is altijd goed om alert te zijn op veranderingen in gedrag of spijsvertering.
Je kunt altijd je verloskundige vragen over het overstappen van koe naar geitenmelk of ons een bericht sturen aan info@puregoatcompany.com.