Contact
& service

Bel ons

+31 (0)20 220 3432

Mail ons

info@puregoatcompany.com

Zo neem je contact met ons op:

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Veelgestelde vragen

Als ouders heb je veel vragen. Dat is logisch. De meest gestelde vragen hebben we op deze pagina samengevat. Staat je vraag er niet tussen? Bel of mail ons gerust.
We staan je graag te woord! 

Algemene vragen

Het is bijna niet voor te stellen als je in Nederland woont, maar van oudsher wordt er wereldwijd meer geitenmelk gedronken dan koemelk. Geitenmelk wordt ook al veel langer gebruikt voor opvolgmelk in andere landen. Tot een paar jaar geleden stond de wetgeving in Europa alleen koemelk en soja toe in flesvoeding. In 2014 heeft de Europese Unie de wetgeving verruimt en sindsdien is flesvoeding met geitenmelk ook in Europa te krijgen. Soms duurt het gewoon wat langer voor de regels worden aangepast.rs.

Opvolgmelk op basis van geitenmelk is een goed alternatief voor opvolgmelk op basis van koemelk. Onze producten zijn mild van smaak en voldoen, zoals alle opvolgmelkproducten, aan een strenge wetgeving. En…een geitje is gewoon een ander beestje.

LET OP bij koemelkallergie: onze flesvoeding is geen alternatief voor kindjes met een vastgestelde koemelkallergie. Er is kans op een reactie op geitenmelk bij koemelkallergie. Heeft je baby geen koemelkallergie, dan kan je bijvoorbeeld de opvolgmelk van Pure Goat Company proberen. Overleg daarvoor met je arts of consultatiebureau.

Onze producten zijn Biologisch gecertificeerd volgens de Europese normen. Alle Biologische producten moeten aan dezelfde Europese normen voldoen om het certificaat Biologisch te behalen. Dat betekent dat onafhankelijke instanties toezicht houden en controleren dat alle regels voor de Biologische landbouw en productie van Biologische voedingsmiddelen worden nageleefd. In Nederland ziet SKAL Biocontrole erop toe dat alle regels worden gevolgd: www.skal.nl.

Het Europese logo voor biologische producten op onze verpakking betekent

dat gewassen geteeld worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen en dat geldt ook voor het voer dat de geiten krijgen
dat er geen kunstmest gebruikt mag worden
dat producten vrij zijn van genetisch gemodificeerde ingrediënten (dus gegarandeerd GMO-vrij)
dat melkgeiten geen (preventieve) antibiotica krijgen en ook niet behandeld worden met groei- of melk-stimulerende hormonendat de melkgeiten meer stalruimte hebben en ook naar buiten moeten kunnen
dat bedrijven zo min mogelijk afval produceren en dit zo veel mogelijk hergebruikendat de hele productieketen gescheiden wordt gehouden van niet-biologische producten.

Dat is een gevoelig onderwerp. Maar ook hier geven we graag een eerlijk antwoord op.

Er worden allerlei producten gemaakt op basis van geitenmelk. Van geitenyoghurt en
geitenkaas tot onze eigen flesvoeding. Voor de productie van geitenmelk moeten er
lammetjes worden geboren. Pas dan produceert de geit melk.

De vrouwelijke lammetjes die worden geboren geven later eveneens melk. Maar er worden
ook mannetjesgeiten geboren, bokjes. En die spelen geen rol bij de melkproductie.
Natuurlijk zijn er een aantal bokjes nodig voor de voortplanting. Maar wat gebeurt er met de
bokjes die overblijven?

Geitenvlees is in ons land niet populair. Met als gevolg dat de bokjes weinig geld opleveren.
Toch mag dat er niet toe leiden dat er slecht voor deze dieren wordt gezorgd. Veel
Biologische geitenboeren hebben maatregelen genomen om de verzorging van de bokjes te
verbeteren.

Zo hebben de Biologische geitenhouders met elkaar afgesproken dat de bokjes die op hun
boerderij worden geboren niet naar een mesterij gaan. De dieren blijven minstens drie
weken op de boerderij zelf. Natuurlijk worden de dieren daar goed verzorgd.

Na die periode van minimaal 21 dagen kunnen ze het transport naar de slachterij of de
exportbestemming (landen als Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië) goed aan*. Dat neemt
niet weg dat het lot van deze bokjes treurig blijft.

* Volgens de wet mogen de bokjes naar de slacht worden gebracht als ze minstens een week
oud zijn.

Af en toe hebben we een kortingsactie op onze website - dat vinden we gewoon leuk.

Alleen willen we het volgende hierover vermelden:
Helaas mogen we geen korting geven op onze 400g en 800g volledige zuigelingenvoeding in verband met de Europese wetgeving.

De kortingscode kan niet worden gecombineerd met andere kortingscodes

De productkorting wordt alleen ondersteund voor eenmalige aankopen.

Alle opvolgmelk die in Nederland te krijgen is, voldoet aan de regels wat betreft de kwaliteit en samenstelling van flesvoeding. De wetgeving is kraakhelder over wat er (minimaal) in moet zitten, dus daar hoef je je als ouders geen zorgen over te maken.

Wij maken bepaalde keuzes wat betreft de herkomst van onze ingrediënten: wij kiezen voor Biologisch en voor volle geitenmelk natuurlijk.

Product-specifieke vragen

We maken onze opvolgmelk op basis van volle geitenmelk. Volle melk betekent dat we niks uit de melk halen voor we deze verwerken De smaak van onze producten is mild en romig. We vinden niet dat onze opvolgmelk naar geit smaakt. Niet dat je kleintje er bezwaar tegen zou hebben als het wel zo was, maar ja, wij zijn natuurlijk bevooroordeeld.

GOS staat voor Galacto-OligoSacchariden. GOS-vezels komen van nature voor in bepaalde noten en peulvruchten. Ook wordt GOS al enige tijd toegevoegd aan opvolgmelk. Sinds kort wordt er ook Biologische GOS gemaakt (dus uit Biologische melk) en kunnen wij het toevoegen aan onze Biologische opvolgmelk.

DHA staat voor “DocosaHexaenoic Acid”. De wetenschap was er al lang uit en nu gelukkig ook de hele industrie: vanaf 2020 is het verplicht om DHA toe te voegen aan opvolgmelk. Natuurlijk voegen wij daarom ook DHA toe aan onze opvolgmelk. Maar dan wel DHA gemaakt van Algen. DHA kan namelijk verkregen worden uit Algen of uit Visolie. DHA wordt geproduceerd in Algen en omdat vissen deze Algen eten bevatten grotere vissen veel DHA. Voor onze opvolgmelk hebben we gekozen voor de bron van DHA: Algen dus.  

Om aan de behoefte van baby’s te voldoen, moet aan opvolgmelk extra koolhydraten worden toegevoegd, dit geldt voor alle opvolgmelk. Wij hebben hier gekozen voor lactose van melk, daarom ook wel melksuiker genoemd. Een andere bron van koolhydraten die vaak gebruikt wordt in de industrie is maltodextrine, een plantaardige bron van koolhydraten van bijvoorbeeld aardappelen of maïs. 

Palmolie wordt vooral in Azië geproduceerd en wordt dan naar Europa verscheept. Het overgrote deel van de palmolie wordt op niet-duurzame wijze geproduceerd en dat gaat ten koste van het milieu en het regenwoud (kijk bijvoorbeeld op de website van het Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl of Greenpeace www.greenpeace.org).

We hadden uiteraard ook kunnen kiezen voor duurzame palmolie – ja dat bestaat en er is een heel goed internationaal initiatief hiervoor (kijk eens op www.RSPO.org). Maar dat hebben we dus niet gedaan. Nou vraag je je waarschijnlijk af, waarom er dan toch palmolie in flesvoeding zit. Nou ja, omdat palmolie heel goedkoop is.

We gebruiken ook geen sojaolie uit Brazilië of kokosolie uit Azië. Waarom zouden we plantaardige olie van over de hele wereld laten komen, als we zelf ook uitstekende ingrediënten hebben? Raapzaadolie en zonnebloemolie dus, gewoon uit Europa.

Iets eerder of later overstappen van Pure Goat Company’s opvolgmelk 2 naar opvolgmelk 3 is niet erg. De aangegeven leeftijd op de verpakkingen overlapt dan ook deels. Opvolgmelk (en dat geldt voor zowel 2 als 3) is echter niet geschikt voor kindjes jonger dan 6 maanden. Tot die tijd zijn ze namelijk nog volledig afhankelijk van wat ze drinken, of dat nu borstvoeding is of opvolgmelk. Opvolgmelk 2 en 3 zijn afgestemd op de behoeftes van oudere baby’s, als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon.

Allergie / intolerantie / klachten

Babyvoeding op basis van geitenmelk is niet geschikt voor baby’s/kinderen met een medisch vastgestelde koemelkallergie. Eenmaal allergisch voor de eiwitten in koemelk, kan je kindje ook reageren op geitenmelk. Koemelkallergie komt op zich niet heel veel voor en is meestal te herkennen aan symptomen zoals huidklachten (jeuk, eczeem, bultjes), maag- en darmklachten, maar ook luchtwegklachten. Mocht je geen borstvoeding kunnen geven, dan is voor kindjes met koemelkallergie speciale flesvoeding te krijgen. Je arts of consultatiebureau kan je meer vertellen hierover.

Zie ook de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koemelkallergie.aspx

Onze flesvoeding(Pure Goat Company’s stage 1, 2 en 3)bevat lactose (melksuiker). Daardoor zijn onze productennietgeschikt voor baby’s/kinderen met een vastgestelde lactose-intolerantie. Gelukkig is lactose-intolerantie bij baby’s heel erg zeldzaam. Het is veel waarschijnlijker dat darmklachten door iets anders worden veroorzaakt dan lactose-intolerantie. Of dat het gaat om darmkrampjes die horen bij de groei en ontwikkeling van een baby; er verandert nogal veel in hele korte tijd.  Als er geen sprake is van een koemelkallergie, dan kan je opvolgmelk op basis van geitenmelk proberen. Wel eerst even checken met je arts of consultatiebureau

Deze vraag houdt eigenlijk in dat flesvoeding met koemelk zorgt voor slijmaanmaak. Ondanks dat dit vaak wordt beweerd, is dit verband er eigenlijk niet: studies hebben laten zien dat na het drinken van koemelk de aanmaak van slijm niet toeneemt en ook niet lijdt tot astmatische klachten*. Wel kan de combinatie met melk voor iets dikker speeksel zorgen. Het is daarom ook niet aannemelijk dat flesvoeding met geitenmelk tot minder slijm zou leiden dan flesvoeding met koemelk.

Er zijn echter een paar uitzonderingen: kinderen met een koemelkallergie kunnen last krijgen van extra slijmproductie en/of astmatische klachten. Geitenmelk is geen alternatief voor kinderen met vastgestelde koemelkallergie. Overleg met je arts of consultatiebureau als je overweegt bijvoorbeeld opvolgmelk met geitenmelk te proberen.

* Wüthrich & collega’s (2005). Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. Am Coll Nutr 24:547S-55S.
Thiara G & collega (2012). Milk consumption and mucus production in children with asthma. Can Fam Physician 58(2):165-166.

Bereiden van flesvoeding

Hoeveel je precies moet geven hangt van meerdere dingen af. Op onze verpakkingen staan de gemiddelde richtlijnen afgestemd op het gewicht of de leeftijd van je kindje. Meer informatie vind je op onze productpagina's.

Belangrijk: borstvoeding is gewoon de beste voeding voor je baby. Voor je beslist om flesvoeding te gaan geven, raden we je aan dit eerst met je arts of consultatiebureau te bespreken. Zij kunnen precies aangeven hoe je hiermee kan beginnen en hoeveel je precies moet geven. Soms is dat bijvoorbeeld een combinatie van borstvoeding met aanvullende flesvoeding of alleen flesvoeding. Niet veel baby’s zijn precies “gemiddeld”, dus afwijken van de richtlijnen op onze verpakking kan nodig zijn. Ook hoef je je geen zorgen te maken als een flesje af en toe niet helemaal wordt leeggedronken.

Het beste voor onze flesvoeding is om deze stappen te volgen:

* Uiteraard moeten de flesjes en spenen eerst goed schoon zijn, door ze eerst ongeveer 5 minuten in een pan met kokend water te steriliseren. Zorg er ook voor dat de rest goed schoon is en was je handen met warm water en zeep.

* Kook (kraan)water en laat het afkoelen tot ongeveer 40°C. Doe daarna de benodigde hoeveelheid water in het flesje

* Voeg het juiste aantal afgestreken maatschepjes poeder toe aan het water in de fles. Je kan de rand van de deksel gebruiken om het schepje af te strijken.

* Draai de dop met de speen op de fles en schud of zwenk totdat al het poeder is opgelost. Niet te hard schudden, want dan kan je te veel schuim krijgen en dat drinkt niet makkelijk.

* Controleer altijd de temperatuur van de voeding op de binnenkant van je pols.

* Succes!

Belangrijk: gebruik de klaargemaakte voeding binnen 1 uur. Gooi eventuele restjes altijd meteen weg; dus niet opnieuw opwarmen. Niet correct bereiden en bewaren kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen, zeker voor de allerkleinsten.

In Nederland is kraanwater over het algemeen van uitstekende kwaliteit en is er geen reden om bijvoorbeeld mineraalwater te gebruiken voor het aanmaken van flesvoeding. Even de kraan laten lopen en je hebt prima water direct uit de kraan. En uiteraard raden we aan om water eerst te koken voor je het gebruikt voor de flesvoeding. Vooral uit voorzorg eigenlijk.

Geen goed kraanwater bij de hand? Mineraalwater is ook prima, maar dan wel zonder koolzuur en gebruik geen mineraalwater met extra mineralen. Vaak staat dat wel op de fles.

Je kan onze flesvoeding beter niet in de magnetron opwarmen. Nadeel van de magnetron is dat het flesje niet gelijkmatig opwarmt en de kans groot is dat de flesvoeding veel te warm wordt. En dat is niet goed voor de kwaliteit, waar we zo onze best op hebben gedaan.

Opnieuw opwarmen van afgekoelde flesvoeding raden we af, omdat vers aangemaakte flesvoeding gewoon beter is: een flesje moet binnen een uur wel opgedronken zijn en anders kan je het beter weggooien en opnieuw beginnen.

Het water vooraf koken in de magnetron kan uiteraard wel. En dan natuurlijk eerst het water af laten koelen tot ongeveer 40°C voor je ons poeder toevoegt.

Eenmaal aangemaakte flesvoeding moet binnen een uur wel opgedronken zijn. Daarna kan je het beter weggooien en opnieuw beginnen. Opnieuw opwarmen is geen goed idee en flesjes vooraf aanmaken en in de koelkast zetten raden we ook af.

Vers aangemaakte flesvoeding is het beste: we doen onze uiterste best voor een zo hoog mogelijke kwaliteit en langer dan een uur laten staan en/of opnieuw opwarmen is niet verstandig. Niet correct bereiden en bewaren kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen, zeker voor de allerkleinsten.

De lepeltjes zijn vaak specifiek gemaakt voor een bepaalde flesvoeding. Daarom zit er in ieder blik een apart schepje. Als je een ander schepje gebruikt, dan kan je mogelijk iets te veel of te weinig poeder toevoegen. Nu is dat niet direct een probleem – en het is altijd beter dan een soeplepel gebruiken – maar je kan dit beter niet doen. Gebruik daarom altijd het schepje uit het blik.

Mocht er per ongeluk geen schepje in een blik van ons zitten, laat het dan even weten via info@puregoatcompany.com.

Onze flesvoedingpoeders worden luchtdicht en onder beschermende atmosfeer verpakt in blikken en zijn dan lange tijd houdbaar. Eenmaal geopend, komen er zuurstof en vocht bij het poeder. Bewaar een geopend blik daarom niet te lang; wij adviseren onze poeders gedurende maximaal 3 weken na het openen te gebruiken. Niet dat het dan meteen bedorven is, maar daarna kunnen wij niet meer garanderen dat het nog voldoet aan onze kwaliteitsstandaarden. Bewaar onze flesvoeding altijd goed afgesloten met de plastic deksel, bij een lage luchtvochtigheid en niet warmer dan 20 graden – en zeker niet in de koelkast.