Waarom spugen baby's voeding uit?

Waarom spugen baby's voeding uit?

Waarom spugen baby's voeding uit?

Het uitspugen van melk door baby's is een veelvoorkomend fenomeen. Veel ouders vragen zich af: "Waarom spuugt mijn baby hele voeding uit?" Dit is echter niet per se een reden om zich zorgen te maken. Het is een normaal fysiologisch verschijnsel dat verschillende oorzaken kan hebben.

Normaal en fysiologisch fenomeen

Regurgitatie

Regurgitatie, ook wel 'oprispingen' genoemd, is een proces waarbij de maaginhoud terugvloeit tot in of buiten de mond. Dit gebeurt spontaan en onvrijwillig. Vaak gebeurt dit omdat de baby lucht heeft ingeslikt of te haastig heeft gedronken. Daarnaast is de maag van een baby nog zeer klein, waardoor de capaciteit voor voedselopslag beperkt is.

Gastro-oesofageale reflux (GER)

Gastro-oesofageale reflux (GER) is een veelvoorkomende oorzaak waarom baby's voeding uitspugen. Bij reflux stroomt de inhoud van de maag terug naar de slokdarm, wat ongemak en het uitspugen van voeding veroorzaakt. Dit komt omdat de onderste slokdarmsfincter, die de maag afsluit van de slokdarm, bij baby's nog niet volledig ontwikkeld is.

Te veel voeding

Soms drinkt je baby meer dan zijn maag kan bevatten. Dit kan ook resulteren in het uitspugen van de melk. Ouders maken zich vaak zorgen omdat ze vrezen dat hun baby niet voldoende voeding binnenkrijgt als het veel spuugt. Als je baby echter voldoende plast, poept, alert is en goed groeit, dan is er in principe geen reden om je zorgen te maken. Als je je onzeker voelt, is het aan te raden om met je consultatiebureau of verloskundige hierover te spreken.

Wat kun je doen als je baby melk uitspuugt?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je kleine te helpen en het uitspugen van voeding te verminderen.

  1. Houd je baby rechtop tijdens het voeden:
    Dit bevordert de spijsvertering en vermindert de kans op reflux.
  2. Hou je baby na het voeden rechtop
    Leg je baby niet direct na het voeden op zijn rug, maar houd het nog een tijdje rechtop.
  3. Wacht met badderen of verschonen:
    Zet je baby niet direct na het voeden in bad en wacht ook met het verschonen.
  4. Zorg voor een rustige omgeving tijdens het voeden:
    Dit helpt je baby om rustiger te drinken.
  5. Laat je baby een boertje laten:
    Zorg ervoor dat je baby tijdens en na elke maaltijd een boertje laat.
  6. Vertraag het drinktempo:
     Mogelijk drinkt je baby te snel. Bij flesvoeding kan een speen met een kleinere opening helpen om het drinktempo te vertragen. Een goed drinktempo ligt tussen de 15 en 20 minuten per fles.
  7. Gebruik johannesbroodpitmeel:
    Je kunt een schepje johannesbroodpitmeel toevoegen aan de flesvoeding om de voeding dikker te maken. Dat kan helpen bij het verminderen van reflux. Let op: Overleg eerst met het consultatiebureau of je (huis)arts voordat je johannesbroodpitmeel gaat gebruiken.  Samen met het consultatiebureau of je arts kan je bepalen welke hoeveelheid geschikt is voor je kindje, dit kan namelijk verschillen per kindje. Soms is een mespuntje al voldoende. Het beste kan je de hoeveelheid rustig opbouwen, te dikke voeding is namelijk ook niet fijn.

Wil je misschien ook meer weten over onze ingrediënten? Lees dan onze blog