Hongerige Baby's

Hongerige Baby's

Een hongerige baby kan een uitdaging zijn voor elke ouder. Begint je kleine na een voeding binnen twee uur weer te huilen en slaapt hij niet door? Misschien heeft hij niet genoeg gegeten. Maar hoe weet je of je baby echt honger heeft? Wat kun je doen als je kindje altijd honger lijkt te hebben? Is bijvoeden een optie, en hoe voorkom je dat je baby te veel binnenkrijgt? Hier bespreken we de signalen van honger, voedingsmethodes, en praktische tips hoe je omgaat met gulzige drinkers.

 

Het verzadigingsgevoel: Hoe werkt het?

Het verzadigingsgevoel bij baby's treedt vaak pas op na 20 minuten actief drinken. Daarom is het belangrijk dat een voedingsmoment tussen de 20 en 30 minuten duurt, zonder pauzes mee te rekenen. Wanneer je baby sneller drinkt, kan hij eerder terugkomen voor een volgende voeding. Dit komt omdat het verzadigingshormoon niet optimaal werkt bij snelle voeding, en je baby mogelijk niet aan zijn zuigbehoefte voldoet.

Tip:
Gebruik een speen met een kleiner gaatje om de drinksnelheid te vertragen. Als je bijvoorbeeld speen 2 gebruikt, kun je overstappen op speen 1. Gebruik je al de kleinste speen? Dan kun je een prematuurspeen proberen.

 

Hongersignalen herkennen

Baby's laten honger vaak via subtiele signalen zien voordat ze beginnen te huilen. Het herkennen van deze signalen kan helpen om snel te reageren. Enkele veelvoorkomende hongersignalen zijn:

  • Zoekende bewegingen naar de borst of fles worden gemaakt.

  • Er wordt op handjes, een speen of je pink gezogen.

  • Smakgeluiden worden geproduceerd of het tongetje wordt uitgestoken.

  • Onrustige bewegingen of zwaaien met armpjes en beentjes.

  • Het mondje wordt geopend zodra iets de lippen aanraakt.

  • Er is sprake van een lichtere slaap.

  • Handjes worden naar het gezicht gebracht.

Als je op tijd reageert op deze signalen, kun je voorkomen dat je baby overstuur raakt door honger.

Mijn baby heeft altijd honger: Wat nu?

Sommige baby's lijken constant honger te hebben. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  1. Gulzig drinken:
    Als je baby snel drinkt, kan het helpen om het drinktempo te vertragen met een kleinere speen of door pauzes in te lassen tijdens het voeden.

  2. Groei en regeldagen:
    Tijdens regeldagen kan je baby vaker om voeding vragen. Dit is een natuurlijke manier om de melkproductie te stimuleren bij borstvoeding.

  3. Hongerige baby bij flesvoeding:
    Bij flesvoeding is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te volgen. Geef niet te veel voeding in één keer, want dit kan leiden tot overbelasting van het maag-darmkanaal en de nieren.

Wat kun je doen?

  • Bij borstvoeding: Leg je baby vaker aan. De samenstelling van moedermelk past zich vanzelf aan de behoefte van je baby aan.

  • Bij flesvoeding: Volg het voedingsschema en let op de drinksnelheid. Overleg met het consultatiebureau als je twijfelt of je baby genoeg voeding krijgt.

Hoe weet je of je baby genoeg heeft gehad?

Net zoals een baby honger kan aangeven, laat hij ook merken wanneer hij genoeg heeft gedronken. Let op de volgende signalen:

  • Je baby draait zijn hoofdje weg of laat de speen/tepel los.

  • Er kan melk uit zijn mondje lopen.

  • Hij valt tevreden in slaap (maar zorg dat hij niet tijdens het voeden in slaap valt, om te voorkomen dat hij te weinig binnenkrijgt).

 

Wanneer extra voeding overwegen?

Als je baby ondanks al deze maatregelen hongerig blijft, kan het helpen om advies te vragen bij het consultatiebureau. De groei en algemene gezondheid van je baby worden hierbij als leidraad genomen.

 

Praktische tips voor ouders

  • Observeer je baby nauwkeurig en leer zijn unieke signalen kennen.

  • Houd voedingsmomenten ontspannen en neem de tijd.

  • Geef je baby op verzoek voeding, maar houd de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden in de gaten bij flesvoeding.

  • Heb vertrouwen in jezelf en de natuurlijke behoeften van je kindje. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met een professional.

Met deze tips kun je zorgen voor een tevreden en verzadigde baby, zonder dat hij te veel of te weinig voeding binnenkrijgt. Heb je vragen of maak je je zorgen? Aarzel niet om advies in te winnen bij een deskundige.