Veelgestelde vragen

droplet wave icon

Algemene vragen

Het is bijna niet voor te stellen als je in Nederland woont, maar van oudsher wordt er wereldwijd meer geitenmelk gedronken dan koemelk. Geitenmelk wordt ook al veel langer gebruikt voor flesvoeding in andere landen. Tot een paar jaar geleden stond de wetgeving in Europa alleen koemelk en soja toe in flesvoeding. In 2012 heeft de Europese Unie de wetgeving verruimt en sindsdien is flesvoeding met geitenmelk ook in Europa te krijgen. Soms duurt het gewoon wat langer voor de regels worden aangepast.

Wij maken onze flesvoeding met biologische volle geitenmelk uit Nederland en een klein stukje over de grens. De melk moet aan strenge eisen voldoen, voordat we deze gebruiken in onze flesvoeding. Meerdere onafhankelijke instanties zien daarop toe. “Volle melk” betekent dat we niks uit de melk halen voordat we deze verwerken. We voegen nog wel andere voedingsstoffen toe aan onze flesvoeding om te zorgen dat je kleintje niks te kort komt.

LET OP bij koemelkallergie: onze flesvoeding is geen alternatief voor kindjes met een vastgestelde koemelkallergie. Er is kans op een reactie op geitenmelk bij koemelkallergie. Heeft je baby geen koemelkallergie, dan kan je bijvoorbeeld de opvolgmelk van Pure Goat Company proberen. Overleg daarvoor met je arts of consultatiebureau.

Onze producten zijn Biologisch gecertificeerd volgens de Europese normen. Dat betekent dat onafhankelijke instanties toezicht houden en controleren dat alle regels voor de Biologische landbouw en productie van Biologische voedingsmiddelen worden nageleefd. In Nederland ziet SKAL Biocontrole erop toe dat alle regels worden gevolgd: www.skal.nl.

Het Europese logo voor biologische producten op onze verpakking betekent

  • dat onze gewassen geteeld worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen en dat geldt ook voor het voer dat de geiten krijgen
  • dat we ook geen kunstmest gebruiken
  • dat onze producten vrij zijn van genetisch gemodificeerde ingrediënten (dus gegarandeerd GMO-vrij)
  • dat onze melkgeiten geen (preventieve) antibiotica krijgen en ook niet behandeld worden met groei- of melk-stimulerende hormonen
  • dat de melkgeiten meer stalruimte hebben en ook naar buiten moeten kunnen
  • dat we zo min mogelijk afval produceren en dit zo veel mogelijk hergebruiken
  • dat de hele productieketen gescheiden wordt gehouden van niet-biologische producten.

Alle flesvoeding die in Nederland te krijgen is, voldoet aan de regels wat betreft de kwaliteit en samenstelling van flesvoeding. De wetgeving is kraakhelder over wat er (minimaal) in moet zitten, dus daar hoef je je als ouders geen zorgen over te maken. Toch zijn nog genoeg verschillen te ontdekken.

Wij maken bijvoorbeeld bepaalde keuzes wat betreft de herkomst van onze ingrediënten: wij kiezen voor Biologisch en voor geitenmelk natuurlijk. Verder blijven we zo dicht mogelijk bij huis: de Biologische geitenmelk komt uit Nederland en de rest van de (Biologische) ingrediënten komt uit Europa. We voegen ook geen suikers toe behalve Biologische lactose (melksuiker).

Op basis van wetenschappelijke inzichten voegen we ook Biologische GOS vezels en omega-3 DHA toe. Vanaf 2020 moet DHA trouwens in alle flesvoeding zitten, dus dat is eigenlijk niet heel bijzonder. Wij kiezen wel voor DHA uit Algen – en niet uit Tonijnen – en we hopen dat meer bedrijven dat ook zullen doen.

Meer informatie vind je onder de specifieke vragen.

Product-specifieke vragen

We maken onze flesvoeding met volle biologische geitenmelk. Dat zorgt voor een milde en romige smaak in vergelijking met flesvoeding gemaakt van ontvette (magere) melk. Geitenmelk heeft van nature ook een iets andere smaak dan koemelk en toch vinden wij onze flesvoeding helemaal niet naar geit smaken. Niet dat je kleintje er bezwaar tegen zou hebben als het wel zo was, maar ja, wij zijn natuurlijk bevooroordeeld. Probeer het zelf!

GOS staat voor Galacto-OligoSacchariden. Dit zijn ketens van koolhydraten die al enige tijd worden toegevoegd aan veel niet-Biologische flesvoeding. Er is veel onderzoek gedaan naar deze vezels. Sinds kort wordt er ook Biologische GOS gemaakt (dus uit Biologische melk) en wij voegen het als één van de eersten toe.

DHA staat voor “DocosaHexaenoic Acid”. Dit is een zogenaamd omega-3 vetzuur. DHA ondersteunt de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden*. Om te voorkomen dat je kleintje te weinig binnenkrijgt als je (noodgedwongen) overstapt op flesvoeding, voegen we DHA toe.

Wij voegen Algenpoeder toe aan onze volledige zuigelingenvoeding 1 en opvolgmelk 2 en 3. Dat wil zeggen, poeder gemaakt van Algen die rijk zijn aan DHA. In sommige andere merken flesvoeding zit helemaal geen DHA. Of het zit er wel in, maar dan is het meestal gemaakt van Tonijn. En waarom we dat geen goed idee vinden, lees je verderop.

Vanaf 2020 wordt het verplicht om DHA toe te voegen aan flesvoeding en zal het in alle merken flesvoeding moeten zitten. Nu nog hopen dat ze ook allemaal voor Algen kiezen.

* EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA Journal 2014;12(7):3760, 106 pp.

Binnenkort wordt het verplicht om omega-3 DHA toe te voegen aan zuigelingenvoeding en opvolgmelk. Meestal wordt Tonijnolie toegevoegd; dit staat dan op de achterkant van het blik als ‘visolie’. Tonijnen zijn relatief rijk aan DHA, omdat ze andere vissen eten die weer Algen hebben gegeten. De meeste Tonijn komt uit de tropen en die vangst gaat in veel gevallen gepaard met illegale visserij, overbevissing en schending van de mensenrechten van de werknemers op de visserijschepen. Kijk maar eens op de website van Greenpeace, www.greenpeace.nl. Nu wordt er hard gewerkt aan het duurzamer vangen van Tonijn, maar duurzame Tonijnolie vinden is nog knap lastig.

Wij vinden dat je van Tonijn af moet blijven. En dat kan makkelijk door gewoon de bron van DHA toe te voegen: Algen dus.

Onze flesvoeding (Pure Goat Company’s stage 1, 2 en 3) bevat lactose. Lactose heet ook wel melksuiker. Handig, want baby’s hebben veel energie nodig. Verder zitten er geen andere suikers in onze flesvoeding, dus geen glucose of maltodextrine. Maltodextrine wordt gemaakt van aardappelen of maïs en glucose wordt bijvoorbeeld van suikerbieten gemaakt. Daarom zijn ze goedkoop en worden ze nog wel eens gebruikt in flesvoeding.

Palmolie wordt vooral in Azië geproduceerd en wordt dan naar Europa verscheept. Het overgrote deel van de palmolie wordt op niet-duurzame wijze geproduceerd en dat gaat ten koste van het milieu en het regenwoud (kijk bijvoorbeeld op de website van het Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl of Greenpeace www.greenpeace.org).

We hadden uiteraard ook kunnen kiezen voor duurzame palmolie – ja dat bestaat en er is een heel goed internationaal initiatief hiervoor (kijk eens op www.RSPO.org). Maar dat hebben we dus niet gedaan. Nou vraag je je waarschijnlijk af, waarom er dan toch palmolie in flesvoeding zit. Nou ja, omdat palmolie heel goedkoop is.

We gebruiken ook geen sojaolie uit Brazilië of kokosolie uit Azië. Waarom zouden we plantaardige olie van over de hele wereld laten komen, als we zelf ook uitstekende ingrediënten hebben? Raapzaadolie en zonnebloemolie dus, gewoon uit Europa.

Pure Goat Company’s volledige zuigelingenvoeding 1 is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot 6 maanden oud. De naam zegt het eigenlijk al: volledige zuigelingenvoeding. De samenstelling is speciaal afgestemd op de behoeftes van hele jonge kindjes. Dat betekent bijvoorbeeld dat er extra choline, inositol en L-carnitine in zitten.

Pasgeboren baby’s produceren nog niet genoeg choline en daarom moet het aan zuigelingenvoeding worden toegevoegd. 

Inositol heette vroeger vitamine B8. Net als choline, maken baby’s nog onvoldoende inositol aan. Voor oudere kindjes is de toevoeging van inositol niet langer noodzakelijk, dus hebben we het niet in onze opvolgmelk zitten.

Pasgeboren baby’s maken ook onvoldoende L-carnitine aan. Geitenmelk bevat een klein beetje L-carnitine.  Om te zorgen dat je kleintje voldoende binnenkrijgt, hebben we extra L-carnitine toegevoegd aan onze volledige zuigelingenvoeding 1. Voor oudere kinderen is toevoeging niet langer noodzakelijk en daarom zit het niet in de opvolgmelk 2 of opvolgmelk 3.

Verder zit er meer calcium en ijzer in Pure Goat Company’s opvolgmelk 2 en 3 dan in de volledige zuigelingenmelk 1. En heel belangrijk: in opvolgmelk 3 zit meer eiwit dan in opvolgmelk 2. 

Iets eerder of later overstappen van Pure Goat Company’s opvolgmelk 2 naar opvolgmelk 3 is niet erg. De aangegeven leeftijd op de verpakkingen overlapt dan ook deels. Opvolgmelk (en dat geldt voor zowel 2 als 3) is echter niet geschikt voor kindjes jonger dan 6 maanden. Tot die tijd zijn ze namelijk nog volledig afhankelijk van wat ze drinken, of dat nu borstvoeding is of flesvoeding. Opvolgmelk 2 en 3 zijn afgestemd op de behoeftes van oudere baby’s, als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon.

Nee, er zit geen koemelk in onze producten. Maar dat is misschien iets te strikt: de lactose in onze flesvoeding is namelijk lactose opgezuiverd uit Biologische melk. Deze gezuiverde lactose kan afkomstig zijn van Biologische geitenmelk of van Biologische koemelk. Op dit moment kunnen we niet uitsluiten dat er lactose uit Biologische koemelk in ons product zit. Ook zijn de GOS vezels afkomstig uit Biologische koemelk. De productie van Biologische koemelk voldoet aan dezelfde strenge eisen voor duurzaamheid en kwaliteit.

Voor de zekerheid: onze flesvoeding (en dat geldt voor alle flesvoeding met geitenmelk) is niet geschikt voor kinderen met medisch vastgestelde koemelkallergie. De eiwitten in (Biologische) geitenmelk kunnen namelijk een immuunreactie oproepen. Dat staat los van de herkomst van de (biologische) lactose, of van de (biologische) GOS.

Allergie / intolerantie / klachten

Babyvoeding op basis van geitenmelk is niet geschikt voor baby’s/kinderen met een medisch vastgestelde koemelkallergie. Eenmaal allergisch voor de eiwitten in koemelk, kan je kindje ook reageren op geitenmelk. Koemelkallergie komt op zich niet heel veel voor en is meestal te herkennen aan symptomen zoals huidklachten (jeuk, eczeem, bultjes), maag- en darmklachten, maar ook luchtwegklachten. Mocht je geen borstvoeding kunnen geven, dan is voor kindjes met koemelkallergie speciale flesvoeding te krijgen. Je arts of consultatiebureau kan je meer vertellen hierover.

Zie ook de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koemelkallergie.aspx

Onze flesvoeding (Pure Goat Company’s stage 1, 2 en 3) bevat ongeveer net zo veel lactose (melksuiker). Daardoor zijn onze producten niet geschikt voor baby’s/kinderen met een vastgestelde lactose-intolerantie. Gelukkig is lactose-intolerantie bij baby’s heel erg zeldzaam. Het is veel waarschijnlijker dat darmklachten door iets anders worden veroorzaakt dan lactose-intolerantie. Of dat het gaat om darmkrampjes die horen bij de groei en ontwikkeling van een baby; er verandert nogal veel in hele korte tijd.  Als er geen sprake is van een koemelkallergie, dan kan je opvolgmelk op basis van geitenmelk proberen. Wel eerst even checken met je arts of consultatiebureau

Deze vraag houdt eigenlijk in dat flesvoeding met koemelk zorgt voor slijmaanmaak. Ondanks dat dit vaak wordt beweerd, is dit verband er eigenlijk niet: studies hebben laten zien dat na het drinken van koemelk de aanmaak van slijm niet toeneemt en ook niet lijdt tot astmatische klachten*. Wel kan de combinatie met melk voor iets dikker speeksel zorgen. Het is daarom ook niet aannemelijk dat flesvoeding met geitenmelk tot minder slijm zou leiden dan flesvoeding met koemelk.

Er zijn echter een paar uitzonderingen: kinderen met een koemelkallergie kunnen last krijgen van extra slijmproductie en/of astmatische klachten. Geitenmelk is geen alternatief voor kinderen met vastgestelde koemelkallergie. Overleg met je arts of consultatiebureau als je overweegt bijvoorbeeld opvolgmelk met geitenmelk te proberen.

* Wüthrich & collega’s (2005). Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. Am Coll Nutr 24:547S-55S.
Thiara G & collega (2012). Milk consumption and mucus production in children with asthma. Can Fam Physician 58(2):165-166.

Bereiden van flesvoeding

Hoeveel je precies moet geven hangt van meerdere dingen af. Op onze verpakkingen staan de gemiddelde richtlijnen afgestemd op het gewicht van je kindje. Belangrijk: borstvoeding is gewoon de beste voeding voor je baby. Voor je beslist om flesvoeding te gaan geven, raden we je aan dit eerst met je arts of consultatiebureau te bespreken. Zij kunnen precies aangeven hoe je hiermee kan beginnen en hoeveel je precies moet geven. Soms is dat bijvoorbeeld een combinatie van borstvoeding met aanvullende flesvoeding of alleen flesvoeding. Niet veel baby’s zijn precies “gemiddeld”, dus afwijken van de richtlijnen op onze verpakking kan nodig zijn. Ook hoef je je geen zorgen te maken als een flesje af en toe niet helemaal wordt leeggedronken.

Voedingsschema Pure Goat Company’s volledige zuigelingenmelk 1 voor 0-6 maanden

Gewicht van je kindjeVoedingen per 24 uurHoeveelheid waterAantal schepjes*
< 3 kg6-7652
3 – 3,5 kg5-61003
3,5 – 4 kg4-51354
4 – 5 kg4-51705
> 5 kg4-52006

Als je kindje 6 maanden is, dan kan je overstappen op Opvolgmelk 2. Tegen die tijd ben je al begonnen met fruit- en groentehapjes en af en toe nog wat anders. De richtlijnen zijn daarom iets minder strikt gebonden aan het gewicht van je kindje.

Voedingsschema Pure Goat Company’s Opvolgmelk 2 voor 6-12 maanden

Leeftijd van je baby (maanden)Voedingen per dagHoeveelheid water (ml)Aantal schepjes*
6 –