Het eerste tandje, hoera maar wat nu?

Het eerste tandje, hoera maar wat nu?

Het belang van mondverzorging bij baby’s

De eerste glimlach van je baby is een van de meest magische momenten voor een ouder. De kleine tandjes die langzaam doorkomen, markeren niet alleen een mijlpaal in de groei van je kleintje, maar brengen ook verantwoordelijkheid met zich mee.

Zoals jullie weten, hebben baby's veel energie nodig om te groeien. De motor voor de groei zijn koolhydraten. Hoeveel koolhydraten in babyvoeding moet zitten, is wettelijk vastgesteld in de Europese wetgeving. Als bron worden lactose of andere suikers zoals maltodextrine gebruikt. Wij bij Pure Goat gebruiken lactose, de zogenoemde melksuiker, als bron van koolhydraten voor onze producten. Hoewel het misschien nog te vroeg lijkt om je zorgen te maken over tandverzorging, is het al meteen van cruciaal belang om je kind de juiste gewoonten te laten ontwikkelen. In deze blog zullen we je praktische tips geven om de mondgezondheid van je baby vanaf het eerste moment optimaal te houden. Lees verder en geef je kleintje de beste start voor een stralende glimlach! Let's go!

De eerste tandjes

Het doorkomen van de eerste tandjes is een spannende mijlpaal in het leven van je baby. Deze tandjes markeren het begin van een nieuwe fase, vol met uitdagingen en verantwoordelijkheden. Meestal krijgen baby's hun eerste tandjes tussen de 4 en 7 maanden oud. Hoewel het een bijzondere tijd is, kan het doorkomen van tandjes voor zowel je baby als voor jou als ouder een lastige periode zijn. Hier zijn enkele tekenen waaraan je kunt herkennen dat de eerste tandjes doorkomen en hoe je de vervelende symptomen kunt verlichten:

Tekenen van doorkomende tandjes

  • Kwijlen: Een van de eerste tekenen van doorkomende tandjes is een toename van speekselproductie. Je baby zal meer gaan kwijlen.
  • Bijtgedrag: Je baby zal graag op alles bijten wat ze kunnen vinden om op die manier de druk op hun tandvlees te verlichten.
  • Verandering in Eetgewoonten: Sommige baby's willen minder eten of weigeren zelfs te eten omdat hun tandvlees pijn doet.

Hoe kun je de symptomen verlichten?

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van doorkomende tandjes te verlichten en je baby te troosten:

  • Bijtspeeltjes: Geef je baby bijtspeeltjes om op te kauwen. Deze kunnen helpen de druk op het tandvlees te verlichten. 
  • Massage van het tandvlees: Masseer zachtjes het tandvlees van je baby met een schone vinger. Dit kan helpen om de pijn te verminderen. 

Met deze tips kun je je kleintje de nodige verlichting bieden tijdens deze uitdagende periode.

Eerste stappen in mondverzorging

Het aanleren van een goede mondverzorging begint al vanaf de eerste tandjes of eigenlijk zelfs al daarvoor. Door het tandvlees regelmatig te reinigen verwijder je bacteriën in de mond van je dochterje of zoontje en laat je hem/haar alvast wennen aan het gevoel van een poetsbeurt.

Zodra de eerste tandjes doorkomen kun je beginnen met het poetsen van de tanden met een tandenborstel. Gebruik hiervoor een speciale tandenborstel voor baby’s. Deze zijn zacht en hebben kleinere kopjes die ook passen in de mond van een baby. Daarnaast is het belangrijk om tandpasta speciaal voor baby’s te gebruiken vanwege het aangepaste fluoridegehalte. Het is de bedoeling dat je de tanden van je baby twee keer per dag poetst.

Geef je baby direct een goede associatie met mondverzorging. Wees daarom geduldig en zorg ervoor dat je niet te hard poetst. Daarnaast kun je het poetsen leuker maken door liedjes op te zetten of verhaaltjes te vertellen tijdens het poetsen. Er zijn tegenwoordig ook apps die je kunt gebruiken om je baby af te leiden en het poetsen leuker te maken.

Ook kun je je baby u helpen door bijvoorbeeld zijn eigen tandenborstel vast te houden. Met speciale tandenborstels voor baby’s  kun je je baby makkelijk en zonder gevaar laten spelen (en kauwen).

Algemene tips voor de mondverzorging van je baby

Het is inmiddels duidelijk, maar het is cruciaal om al vanaf het eerste moment de mondverzorging van de baby op peil te houden. Dit legt de basis voor gezonde gewoonten in de toekomst. Begin gelijk met het zachtjes poetsen van het tandvlees en daarna ook de tandjes. Gebruik vanaf het eerste moment tandpasta met fluoride. Fluoride versterkt de tanden en beschermt het gebit tegen gaatjes. 

Daarnaast is het belangrijk om een routine te creëren. Het zal misschien niet altijd even makkelijk zijn, maar probeer je baby een positieve associatie te geven met tandenpoetsen. Het zal ook helpen als jij zelf het goede voorbeeld geeft. Dit kan interesse wekken en hen aanmoedigen.

Hopelijk is het gebit van je baby helemaal gezond. Let goed op tekenen zoals rood/gezwollen tandvlees of witte vlekken op de tanden. Raadpleeg altijd een tandarts als je twijfelt aan de gezondheid van het gebit van je baby.

Commentaar van Pure Goat Company

We vinden dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met de mondhygiëne van je kind. Omdat we het thema zelf belangrijk vinden, waren we blij dat we in contact kwamen met tandwinkel.nl - een website waar je echt alle producten vindt die met mondhygiëne te maken hebben.

Groeten van de Goats en de tandwinkel.nl