ervaringen met flesvoeding

Ouders aan het woord: blog 2 – Papa mist transparantie

“Ze mogen je niet iets anders adviseren dan borstvoeding.”

Hallo, mijn naam is Michiel. Ik ben de man van Monique. Zij blogt voor Pure Goat Company over haar ervaringen met flesvoeding. Als trotse vader van onze kleine meid hierboven heb ik daar natuurlijk ook wel een mening over. Daarom schrijf ik vandaag deze blog!

Ik heb de impact van het vaderschap enorm onderschat. En ik bof enorm met een vrouw die niets zomaar doet! De zwangerschap was een verrassing, maar we waren er beiden heel blij mee. Ons (zo bleek later) dochtertje was meer dan welkom! Maar dan…

Wat komt er allemaal op je af? Van kleertjes en slaapplek tot voeding, wat een keuzes. En dan krijg je er die tussentijdse toetsen in de vorm van echo's en de verloskundige gratis bij. Ik vond ze keer op keer heel spannend, vooral die eerste echo! Klopt het hartje en lijkt alles te ontwikkelen zoals bedoeld?

Eigenlijk hadden wij beiden tot de eerste echo de voorbereidingen gelaten. ‘We zagen het wel.’ Maar toen de eerste check goed was werd het echt tijd om aan de slag te gaan!

We willen allebei weloverwogen keuzes maken. Alleen over verschillende dingen…

Zo maakt Monique zich vooral druk om zaken als voeding en kleertjes (wol, wol, en niet te vergeten: wol). Terwijl ik vooral ben van de juiste kinder- en autostoel, kinderwagen, enzovoort. Volgens mij onbedoeld een redelijk stereotype verdeling.

De weglegging en de rijprestaties in het strandzand vielen helaas bitter tegen…De weglegging en de rijprestaties in het strandzand vielen helaas bitter tegen…

Ik ben daarnaast in keuzes wat makkelijker. Eerlijk gezegd vond ik het fijn dat Monique veel uitzocht. Het ging voor mij soms ook wel te ver. Op een punt dat dat ik de keuze allang gemaakt zou hebben zat zij nog dagen verder te onderzoeken. Deels de aard van het beestje, maar onderschat ook die zwangerschapshormonen niet!

Wij eten voornamelijk biologisch, en vonden dit ook belangrijk voor ons kleintje

Ik zou bijvoorbeeld zijn gegaan voor de goedkoopste biologische poedermelk uit de supermarkt. Onder het mom van ‘Biologisch: check’. En de rest is streng gereguleerd, dus maakt geen verschil. Maar Monique ging graven. Vervolgens kwam ze met allerlei argumenten en een uitleg die mijn interesse te boven ging.

Zoals gezegd ben ik blij met haar doortastende aard. En, heel eerlijk, het scheelt mij tijd en het wordt zeer grondig uitgezocht. Kan ik mij rustig bij de keuze neerleggen, wetende dat het de beste keuze is.

Ik liet het dan ook bij een “Oké lief, dan doen we dat toch?”. Zo kwam het dat er een blik van de Pure Goat Company in de vluchttas belandde (en nog een aantal alvast in de voorraadkast).

Bijvoeding was van voor onze dochter van levensbelang

Onze dochter was bij geboorte aan de lichte kant, en de borstvoeding ging niet heel soepel. Niets ernstigs gelukkig. Maar wel erg belangrijk dat ze naast het beetje borstvoeding dat beschikbaar was, bijvoeding kreeg om op gewicht te komen. Voor haar was dit eigenlijk van levensbelang.

Over onze ‘speurtocht’ naar borst- en kunstvoeding lees je meer in het verhaal van Monique. Maar wat mij pas laat duidelijk werd is dat er een enorm sterke pro-borstvoedingsbeweging is. Verankerd in Europese wetgeving, met allerlei restricties en voorschriften, streng toezicht en boetes.

Wij hebben in het ziekenhuis en thuis borstvoedingsspecialisten (lactatiekundigen heten die) gesproken en verschillende keren om advies gevraagd. Alleen niemand die je vertelt dat zij helemaal niet mogen adviseren om iets anders dan borstvoeding te geven. Bizar als je zo worstelt en het van het grootste belang is dat jouw kindje goed aankomt, linksom of rechtsom!

Hetzelfde geldt trouwens voor het consultatiebureau en de verloskundige. Die mogen net zomin vrij adviseren en meedenken. Dit is prima en nou eenmaal zo bedacht, maar:

Laat het alsjeblieft transparant zijn!

Zo kun je de informatie in het juiste perspectief plaatsen. En op waarde schatten. Gewoon een disclaimer op hun visitekaartje, website (of voorhoofd desnoods, haha) volstaat.

Ik wens alle vaders en moeders veel geluk en wijsheid in alles wat er mogelijk op jullie afkomt!