de combinatie van moedermelk en flesvoeding

Ouders aan het woord: blog 3 – de combinatie van moedermelk en flesvoeding

“Ik móest en zou moedermelk geven.”

Redelijk uitgemergeld zitten mijn man en ik na 10 weken weer bij het consultatiebureau. Wallen onder de ogen, een wit gezicht, moe. Simpelweg moe. Voorzichtig vraagt de jeugdverpleegkundige of ik niet flesvoeding naast de borstvoeding wil geven. Dankbaar kijk ik haar aan.

Na 10 weken alleen maar borstvoeding te hebben gegeven ben ik op. Het gaat erg moeizaam. Ik twijfel of er genoeg melk uit mijn borsten komt en heb al twee keer een borstontsteking gehad en last van tepelkloven. Voor de bevalling had ik me heilig voorgenomen er geen halszaak van te maken, maar wist ik veel dat die hormonen een soort mind fuck met je spelen!

Moedermelk moet?

Vastberaden was ik, tranen met tuiten heb ik gehuild. Maar ik móest en zou moedermelk geven, want dat is het allerallerbeste! Dat geloof ik nog steeds, alleen weet ik inmiddels ook dat er heel veel variaties mogelijk zijn. Bij de ene moeder lukt het wel. Bij de andere niet. En bij mij lukt het een beetje, dat kan dus ook.

Ons kleintje komt niet genoeg aan, de jeugdverpleegkundige maakt zich zorgen

Op het consultatiebureau zijn ze gelukkig relaxed met de alom bekende ‘curves’. Dat neemt niet weg dat mijn meisje hieronder blijft qua gewicht. Een lieve lactatiekundige heeft nog vele malen meegekeken. Maar later begreep ik dat zij niet mogen adviseren om te stoppen of om er flesvoeding naast te geven! Wat jammer dat daar weinig transparantie over bestaat…

Het is in mijn dochters belang om er flesvoeding naast te gaan geven

Ik wil de borstvoeding niet opgeven, maar het vreet nu te veel energie van zowel mij als mijn man. Het dieptepunt was drie uur achter elkaar midden in de nacht borstvoeding geven. Ik had geen idee wat ‘normaal’ was. Dacht dat het zo hoorde. Een vriendin die vertelde dat ze tien minuten de borst gaf geloofde ik niet, dat kon ik mij niet voorstellen.

De jeugdverpleegkundige legde me uit dat door de vermoeidheid en de stress van de borstontsteking de melkproductie afneemt. Het kost mijn dochter veel moeite en energie om de melk te drinken. En zo zijn we in een vicieuze cirkel beland.

Dankzij die uitleg en doordat het tot me doordringt dat dit zo niet langer kan, neem ik het advies aan om ook flesvoeding te gaan geven. Op die manier krijg ik weer wat lucht en kan de productie weer op gang komen. Alleen…hoe doe je dat?

Nergens kan ik fatsoenlijke informatie vinden over het combineren van borst- en flesvoeding

Het is of het een of het ander. De websites waarop staat ‘moedermelk is het beste’ stemmen mij niet vrolijk, het voelt soms toch als falen. Ik had geen idee dat fabrikanten verplicht zijn om dat op hun site te vermelden!

We voeden op verzoek en intuïtief gaan we moedermelk en flesvoeding combineren. We starten met moedermelk, zodat ik zeker weet dat ze die volledig binnen heeft. Als ze daarna nog dorst heeft maken we een flesje. We gaan een logboek bijhouden en hopen zo inzicht te krijgen in wat ze ongeveer drinkt.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Stuur dan gewoon een mailtje naar Pure Goat. Zij geven jouw vraag met alle plezier door aan mij. En ik zal mijn best doen deze te beantwoorden!

Reactie Pure Goat Company:

Natuurlijk is Monique niet de enige jonge moeder dit zoiets meemaakt. Het geven van borstvoeding gaat nu eenmaal niet altijd even soepel. Terwijl jouw kleintje toch moet drinken. Vanwege de welbekende groeicurve.

Pure Goat Company is voorstander van borstvoeding. Maar lukt dit niet? Of niet voldoende? Dan zijn wij blij dat onze flesvoeding een oplossing kan bieden! Uiteraard in overleg met je arts of het consultatiebureau.

Team Pure Goat Company