Bereiding fles opvolgmelk

Hoe maak je een fles opvolgmelk klaar?

Hoe kan ik het beste opvolgmelk bereiden?

  1. Kook flessen en spenen ongeveer 5 minuten om ze te steriliseren. Was je handen en zorg dat de omgeving waarin je de voeding klaarmaakt schoon en netjes is.
  2. Doe de aangegeven hoeveelheid gekookt water in de fles, zodra het is afgekoeld tot ongeveer 40°C.
  3. Voeg het juiste aantal afgestreken maatschepjes poeder toe aan het water in de fles
  4. Draai de dop met de speen op de fles en schud of zwenk totdat al het poeder is opgelost. Controleer altijd de temperatuur van de voeding op de binnenkant van je pols.

Maak de melk altijd vers aan en gooi eventuele restjes weg binnen een uur na bereiding; dus niet opnieuw opwarmen. Het niet correct bereiden en bewaren kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Maak de fles en speen goed schoon na gebruik. Spoel de fles, ring en speen direct na gebruik af met koud water en was ze in de vaatwasser op minimaal 55°C of met heet water met afwasmiddel en een speciale borstel voor flessen. Spoel daarna af met warm water om zeepresten te verwijderen. Laat de fles, ring en speen ondersteboven drogen op een schone handdoek.

 

Hoe maak ik opvolgmelk klaar onderweg?

Neem nooit klaargemaakte melk mee voor onderweg. De melk moet namelijk altijd in de koelkast bewaart worden. Neem de juiste hoeveelheid melkpoeder mee, bijvoorbeeld in een speciaal melkpoeder doseer doosje. Daarin kun je in verschillende vakjes per voeding de juiste hoeveelheid meenemen. Warm water kan mee in een thermosfles. Dat koelt binnen enkele uren af tot warm water. Neem een flesje koud water mee om met het hete water te mengen als het nog te heet is.

Kan ik opvolgmelk van tevoren klaarmaken?

Als je een fles van tevoren wilt bereiden, kun je deze het beste koud bereiden en slechts één keer opwarmen. Wij adviseren om de fles niet langer dan 8 uur van tevoren klaar te maken. Zet ze na bereiding achter in de koelkast (waar de melk het beste kan afkoelen). Zorg ervoor dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat.